78159

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Podle přednášky p. Kamlera jde refraktoměrem průběžně měřit obsah cukru a tím přibližně spočítat obsah alkoholu. Pak budu vědět, jestli to je tam už potřebné % alkoholu. Moštoměrem to jde jenom na začátku před kvašením. Ne průběžně. Není dělaný na medovinu.
Tonda.
>proč by to nešlo, když to v pivovaru (a jinde) jde? stačí pro konkrétní
recepturu vědět hustotu, při které už stáčet ..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

> Moštoměrem to jde jenom na začátku před kvašením.
> Ne průběžně. Není dělaný na medovinu.

Právě že hustota klesá průběžně jak ubývá 'zahušťujícího' cukru a přibívá
'zřeďujícího' alkoholu.
Jediné v čem je problém je správná kalibrace hustoměru, resp. přepočet
hustoty podle tabulky odpovídající technologickému postupu.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13831


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Teoreticky by to mělo jít. Já nejsem ale schopen to udělat.
Tonda.
>Jediné v čem je problém je správná kalibrace hustoměru, resp. přepočet
hustoty podle tabulky odpovídající technologickému postupu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13833


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (209.172.44.78) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Kazdy ubytek 1 kg cukru znamena vznik 0.6 l lihu. To znamena, ze ze zmeny merne hustoty kvasu lze priblizne vypocitat obsah lihu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (209.172.44.78) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Priklad: 6 l (6% vol) lihu ve 100 l vzniklo premenou 10 kg cukru. Vysledna vaha roztoku se snizila ale o asi 5.2 kg (10 - 6*0.8) (hustota lihu 0,79).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Nemám v tomhle pořád moc jasno. Jestli se nepletu, p.Kamler to uváděl takto jednoduše. Podle refraktoměru měl kvas na začátku 30 kg/hl,(ve skutečnosti 26 kg/hl). Není zase na medovinu. Když je později na refraktoměru např. 10 kg/hl, prokvasilo 20kg, což zhruba ukazuje, že by tam mělo být asi 10% alkoholu. 2kg cukru=1% alkoholu.
Jinak mi od fi Schimanski ochotně odpověděli a zasílají jejich kvasinky. Vyzkouším je.
PS: Měl jsem vir v počítači a při čištění mi vymazali omylem celý adresář. Nemám Tvůj E-mail a na internetu jsem ho nenašel.

Tonda

>Priklad: 6 l (6% vol) lihu ve 100 l vzniklo premenou 10 kg cukru. Vysledna vaha roztoku se snizila ale o asi 5.2 kg (10 - 6*0.8) (hustota lihu 0,79).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13836


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Eman (209.172.57.70) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Nemám v tomhle pořád moc jasno. Jestli se nepletu, p.Kamler to uváděl takto jednoduše. Podle refraktoměru měl kvas na začátku 30 kg/hl,(ve skutečnosti 26 kg/hl). Není zase na medovinu. Když je později na refraktoměru např. 10 kg/hl, prokvasilo 20kg, což zhruba ukazuje, že by tam mělo být asi 10% alkoholu. 2kg cukru=1% alkoholu.

-------------------------

Myslím že v tom máš jasno. Tahle čísla souhlasí, jen je potřeba při % alkoholu mít na mysli zda jsou to objemová % nebo váhová. Objemových je víc a tak se s oblibou uvádí na etiketách. Rozdíl je asi 20%.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Eman (209.172.57.70) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina

Myslím 20% z údaje %obsahu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13841


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina - přepočet st. moštoměru na hustotu

> Priklad: 6 l (6% vol) lihu ve 100 l vzniklo premenou 10 kg cukru.
> Vysledna vaha roztoku se snizila ale o asi 5.2 kg (10 - 6*0.8) (hustota
lihu 0,79).

ještě chybí hustoty pro jednotlivé st. moštoměru
(první sloupec st. NM v kg / 100 l ; druhý hustota v kg / m3)

10 1049,79
11 1053,44
12 1057,06
13 1060,69
14 1064,34
15 1068,32
16 1071,74
17 1075,59
18 1079,33
19 1083,20
20 1087,12
21 1091,09
22 1095,12
23 1099,22
24 1103,40
25 1107,68
26 1112,09
27 1116,65
28 1121,39
29 1126,34
30 1131,52

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu